How To's & Quick Tips

Hoe kan ik: Inkt van leer verwijderen


Lederwaren zijn investeringsstukken die delicate zorg vereisen, daarom is het frustrerend wanneer ze worden bevlekt met doordringende, moeilijk te behandelen inktspatten. Of er nu een pen in uw handtas barst of een viltstift op uw autostoel lekte, u moet snel handelen wanneer inkt op leer valt om blijvende verkleuring te voorkomen. Gelukkig gebruiken al deze vier doe-het-zelfmethoden voor het verwijderen van inkt uit leer alleen huishoudelijke producten die je waarschijnlijk al bij de hand hebt, waardoor je een reis naar de winkel bespaart.

MATERIALEN EN GEREEDSCHAP Beschikbaar op Amazon
- Water
- Milde vloeibare zeep
- Witte vodden
- Qtips
- Ontsmettingsalcohol
- Haarspray op basis van isopropylalcohol
- Vloeibare nagelriemverwijderaar
- Lederen conditioner

Voordat je begint
We raden aan de volgende remedies alleen te gebruiken op afgewerkt leer, dat een beschermende coating heeft die blokkeert dat de inkt volledig wordt geabsorbeerd. Naakt of onafgewerkt leer daarentegen zal de inkt diep opzuigen, waardoor professionele hulp nodig is om vlekken te verwijderen. Laat een beetje water vallen op een onopvallende plek om te bepalen of je leer al dan niet is afgewerkt. Als het water wegloopt, is je leer klaar; als het water is opgezogen, is je leer onafgewerkt.

Merk ook op dat verschillende variabelen van invloed zijn op hoe leer reageert op verschillende reinigingsmiddelen, van het type kleurstof waarmee uw leer wordt behandeld tot hoe regelmatig het leer is geconditioneerd met een beschermende substantie. Voordat u begint met het verwijderen van inkt uit leer, is het van cruciaal belang om elke reinigingsmethode te testen op een onopvallende plek van de om ervoor te zorgen dat het geen blijvende schade aan uw bank, handtas, autostoel, portemonnee of jasje veroorzaakt.

Verwijder inkt van leer met ... Vloeibare zeep
Probeer als eerste stap de inkt uit leer te verwijderen met een milde vloeibare zeep. Breng een paar druppels afwasmiddel aan op een witte doek (gekleurde doeken kunnen kleurstof op het leer overbrengen) en dep de inktvlek ermee. Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen op basis van oplosmiddelen en vermijd schrobben van de plek, die de schade verder kan verspreiden.

Verwijder inkt van leer met ... Ontsmettingsalcohol
Als blotting met een zeepachtige doek niet effectief is, probeer dan in plaats daarvan isopropylalcohol (ook bekend als ontsmettingsalcohol). Dompel een wattenstaafje of een witte doek in de isopropylalcohol en dep de vlek voorzichtig, let op dat u de inkt niet verspreidt. Isopropylalcohol is een krachtig reinigingsmiddel, dus houd een lichte hand. Follow-up met een lederen conditioner - die je kunt vinden bij de meeste big-box en huisverbeteringswinkels of zelf kunt maken - om wat vocht terug te brengen in het getroffen gebied.

Verwijder inkt van leer met ... Hairspray
Dit populaire haarstylingproduct kan wonderen verrichten op inktvlekken. Breng een kleine hoeveelheid haarlak op alcoholbasis aan op een wattenstaafje of witte doek, wacht een paar seconden en dep de vlek voorzichtig weg. Test de haarlak altijd op een onbewust deel van leer voor gebruik; ingrediënten variëren tussen merken, en sommige soorten kunnen een lelijke vlek achterlaten. Volg deze methode met lederen conditioner als u merkt dat het leeroppervlak er droog of gebarsten uitziet.

Verwijder inkt van leer met ... Nagelriem remover
Je kunt ook inktvlekken van leer verwijderen met een nagelriemverwijderaar, die je meestal in het schoonheidsgedeelte van de meeste drogisterijen aantreft. Kies een nagelriemverwijderaar met een niet op olie gebaseerde formule en breng een dikke laag aan op de vlek. Laat het maximaal 24 uur intrekken voordat je het weg deppen met een witte doek om inktvrij leer te onthullen.

Als je alle overblijfselen van inkt uit leer hebt verbannen en het er nog steeds smerig uitziet, herstel je de glans met deze tips voor verzorging en onderhoud:


Bekijk de video: Hoe verwijder ik inktvlekken uit leer (Mei 2021).