Vloeren en trappen

Wat is het verschil? Multiplex versus OSB


Hoewel bouwcodes beide materialen gelijk behandelen als "structurele panelen", zijn triplex en georiënteerd strandbord (OSB) qua samenstelling behoorlijk verschillend. Multiplex is gemaakt van gelijmde dunne stroken houtfineer (lagen genoemd) die gelaagd zijn onder afwisselende hoeken van 90 graden en in een hete pers worden geplaatst; het resulterende dwarsgelamineerde en gelaagde materiaal is structureel verbeterd en bestand tegen de uitzetting en krimp die massief hout aantast. OSB daarentegen bestaat uit 3-inch tot 4-inch strengen hout die ook gelaagd en geconfigureerd zijn in een kruisend patroon, vervolgens gelijmd en geperst.

Toen multiplex werd ontwikkeld om massieve omhulsels voor ondervloeren en vloeren te vervangen, waren bouwers over het algemeen terughoudend om over te schakelen naar het nieuwe product, dat uiteindelijk de standaard werd voor ondervloertoepassingen. Dus, niet verwonderlijk, toen OSB op het toneel verscheen als alternatief voor triplex, benadrukten tegenstanders snel de tekortkomingen. De betaalbare prijs droeg bij aan de groeiende populariteit en het overtrof al snel multiplex als bouwerskeuze in woningbouwvloeren en wand- en dakbekleding. Wat is de betere optie, multiplex versus OSB? Welnu, elk heeft zijn eigen sterke en zwakke punten bij gebruik als blootliggende terrasplanken of ondervloeren.

OSB wordt als structureel consistenter beschouwd dan multiplex. Omdat een plaat multiplex uit verschillende grote fineerhout bestaat, is het gevoelig voor knopen en andere onvolkomenheden (die, indien uitgelijnd, enigszins zachtere plekken in het materiaal kunnen creëren). Ondertussen comprimeert OSB maar liefst 50 lagen strengen in een enkel vel met dezelfde dikte als dat triplex, waardoor een veel dichter en zwaarder product overal wordt gegarandeerd.

OSB absorbeert minder vocht, maar multiplex droogt sneller en vollediger uit. Hoe de materialen van de ondervloer op water reageren, is van belang tijdens zowel een bouwfase in de open lucht van een huis als tijdens het bezit van een huis wanneer een lek of overstroming de ondervloer in gevaar kan brengen. Langzamere absorptie van vocht is ideaal om een ​​zeil over een onbeschermde ondervloer te gooien of een lek op te vangen voor echte schade. Maar OSB heeft ook meer tijd nodig om uit te drogen, waardoor het ingesloten vocht meer tijd heeft om het materiaal af te breken dan een sneldrogende multiplex ondervloer.

OSB heeft niet de delaminatieproblemen die triplex kunnen plagen, maar het is gevoelig voor randzwelling wanneer het wordt blootgesteld aan vocht. Hoewel beide voorbeelden zijn van gelamineerd hout (wat betekent dat elk bestaat uit dunne platen hout die met lijm zijn samengevoegd en tot een grotere, stijve plaat zijn samengeperst), is wat meer schade waarschijnlijk aan dat multiplex's lijm faalt en dat de lagen gaan borrelen. Dit zwellingseffect kan verdwijnen wanneer het triplex volledig droogt zonder de structurele integriteit ervan te beïnvloeden. De grootste zwakte van OSB zit aan de randen, die zelfs nadat het bord is opgedroogd gezwollen blijft. Vanwege de problemen die randzwelling veroorzaakt onder een afgewerkte vloer, hebben een aantal nationale verenigingen voor keramische tegels het gebruik van OSB als ondervloer of ondervloer onder een tegelvloer afgeraden.

• OSB kost over het algemeen minder dan multiplex. Natuurlijk zullen de kosten van elk houtproduct per regio en aanbod fluctueren, maar deze kostenvergelijking houdt over het algemeen water vast. Het is de reden dat een groot aantal bouwers met een groot volume zich tot OSB had gewend. De kosten van multiplex variëren afhankelijk van de houtsoort, een factor die ook de prestaties kan beïnvloeden. Voor elk van deze materialen, versterkte versies (die worden beschreven in de volgende paragraaf, "De upgrades begrijpen") zullen meer kosten, maar de besparingen komen in tijd en materialen. De verbeterde multiplex- of OSB-installatie zou de blootstelling aan vocht moeten overleven, wat betekent dat bouwers waarschijnlijk geen gedeeltelijke vervanging of tweede ondervloer hoeven te installeren om afwerkingsvloeren te installeren.


Inzicht in de upgrades: verbeterde multiplex- en ondervloerproducten

Wanneer een dakloze, gedeeltelijk gebouwde structuur water aanneemt, kan het multiplex of OSB dat wordt gebruikt voor vloerdekken water absorberen, zwellen, delamineren en schuren of vervangen vereisen voordat de afwerking kan worden geïnstalleerd. "Hout en water mengen gewoon niet goed", zegt Jeff Key, marketingmanager voor houtproducten bij Georgia-Pacific. Om deze waterproblemen aan te pakken, verfijnen OSB- en multiplexfabrikanten hun producten. De oplossing is om waterafstotende of waterbestendige producten te gebruiken in plaats van gewoon multiplex of OSB.


Verbeterde OSB
Producten zoals AdvanTech, een OSB-product van Huber Engineered Woods, werden op de markt gebracht om te voldoen aan de behoefte aan vochtbestendige OSB. In wezen een verbeterd OSB-materiaal, gebruikt AdvanTech een hars geïntegreerd in het hout om waterabsorptie te weerstaan ​​en de zwelling te verminderen die de oorspronkelijke OSB-ondervloer heeft geteisterd. Huber biedt zelfs 50 jaar garantie op AdvanTech.

Het gebruik van een waterbestendig ondervloerproduct bespaart de bouwer tijd en geld omdat hierdoor gecompromitteerde deksecties tot het verleden behoren. "Ik gebruik de AdvanTech-platen, zodat ik me geen zorgen hoef te maken om de randen later te schuren," zegt James Langeway, een aannemer in Vermont. LP Building Products biedt Top-Notch, een verbeterd ondervloersysteem met een randcoating om waterabsorptie te voorkomen en een zelflozend inkepingontwerp dat stilstaand water van de panelen afvoert.


Verbeterd multiplex
Georgia-Pacific erkent dat sommige bouwers loyaal zijn aan multiplex en ging de nationale markt in met een lijn verbeterd multiplex, Plytanium DryPly genaamd. DryPly is multiplex behandeld met een waterbestendige coating die 40 procent van de absorptie voorkomt die optreedt wanneer ongecoat multiplex nat wordt. "Ons product wordt geleverd met een 100% tevredenheidsgarantie tegen delaminatie, zwelling van de randen en gezamenlijk schuren", zegt Key. Door vochtproblemen te bestrijden, wil deze nieuwe generatie multiplex het opnemen tegen de verbeterde OSB-producten. "Er is echt geen ander multiplexproduct dat er leuk is," voegt Key toe.

Dit ontwikkelde multiplex kan een algemeen voordeel ten opzichte van OSB claimen, omdat multiplex een stijvere, langer durende ondervloeroptie is. Het zal ook beter standhouden bij vloerongevallen zoals lekken of overstromingen, en heeft een grotere nagelonttrekkingskracht om de nagel onder spanning te houden. "Het verschil met multiplex wordt in eerste instantie niet gevoeld tijdens de eerste wandeling door de eigenaars", zegt Key. "Het is gemaakt voor duurzaamheid op lange termijn." Dit gevoel wordt ondersteund door de levenslange garantie van Georgia-Pacific op het product.


Bekijk de video: How Strong is MDF? Test Tuesday! (December 2020).