Gazon en tuin

DIY Hydroponics 101: Alles wat u moet weten over het kweken van planten zonder enige bodem


Als je ooit een stengel van een plant hebt genomen en deze in een glas water hebt gestopt om wortels te laten groeien, heb je gebruik gemaakt van hydrocultuur. Het woord 'hydrocultuur' komt van de woorden 'water' en 'arbeid' en het beschrijft een methode voor het kweken van planten in een bodemvrije, voedselrijke wateroplossing. Een toenemend aantal groenten en fruit dat in supermarkten wordt gevonden, wordt hydroponisch geproduceerd, maar deze bodemloze manier van vermeerderen is niet beperkt tot commerciële telers. Huiseigenaren profiteren inderdaad van kleinschalige, doe-het-zelf hydrocultuur om heerlijke kruiden, fruit en groenten te verbouwen, zelfs in de winter.

HYDROPONISCHE GESCHIEDENIS

Planten kweken in een waterige omgeving is geen nieuw idee. De hangende tuinen van Babylon worden verondersteld een ruwe voorloper te zijn geweest van de hydrocultuur van vandaag, maar pas in de jaren 1930 begonnen wetenschappers op grotere schaal te experimenteren met het proces voor voedselproductie.

Tegenwoordig is het gebruik van hydrocultuur voor de teelt van groenten en fruit wijdverbreid; onafhankelijke hydrocultuursystemen zijn te vinden in onderzeeërs, offshore boorplatforms, ruimtestations en op landbouwbedrijven in bijna elk land. Hydrocultuur biedt hoge opbrengsten in een fractie van de ruimte die nodig is voor de traditionele landbouw, waardoor het een vitale methode is voor het garanderen van wereldwijde voedselzekerheid. Het wordt ook snel een populaire manier voor huiseigenaren om hun eigen verse producten te verbouwen.


HYDROPONISCHE FUNDAMENTALEN

In een hydrocultuursysteem worden planten gekweekt in een steriel groeimedium, zoals steenwol, kokosvezel, perliet of zand. In tegenstelling tot aarde is het groeimedium inert, wat betekent dat het geen mineralen, voedingsstoffen of chemicaliën bevat die de planten zullen beïnvloeden. Lichtgewicht plastic netpotten worden vaak gebruikt om het groeimedium en de planten te bevatten. De netpotten worden vervolgens in grotere afgesloten behuizingen geplaatst waar ze water ontvangen.

Hoewel hydrocultuursystemen qua ontwerp sterk variëren, werken ze allemaal volgens één basisprincipe: ze maken allemaal gebruik van water om voedingsstoffen en zuurstof aan de wortels van de planten te leveren. Een hydrocultuursysteem kan een grote eenheid zijn die veel planten ondersteunt, of een kleine pot met een enkele plant. Het is niet de grootte die het hydrocultuur maakt, maar eerder de methode om de plant te laten groeien.

BASISSYSTEMEN

De volgende basale hydrocultuurmethoden worden op grote schaal gebruikt in commerciële systemen en worden vaak gekopieerd en aangepast door sluwe tuiniers bij het maken van hun eigen doe-het-zelf hydrocultuursystemen.

Druppel hydrocultuur: Water wordt aan het groeimedium in netpotten aan de oppervlakte toegevoerd met behulp van een druppelirrigatiesysteem en vervolgens de bodem van de potten laten leeglopen. De bodems van de netpotten bevinden zich in een gesloten container zodat de plantwortels niet te snel uitdrogen.

Flood-and-drain hydrocultuur: Water circuleert onder de netpotten maar komt er niet mee in contact. In plaats daarvan zullen lonten gemaakt van een absorberend materiaal het water opzuigen en naar boven overbrengen om de wortels van de planten in het net te bevochtigen. Wanneer het tijd is om water te geven, wordt het water net lang genoeg door de container onder de wieken gepompt om verzadigd te raken. Vervolgens wordt het water afgetapt in een reservoir en hergebruikt voor daaropvolgende bewateringssessies.

Watercultuur hydrocultuur: De wortels van de planten worden continu continu blootgesteld aan water. In dit systeem worden de bodems van de netpotten net boven het waterniveau geplaatst en wordt een pomp gebruikt om bellen te maken die contact maken met de netpotten, waardoor het groeimedium en de wortels vochtig blijven.

Aeroponic hydrocultuur: Vergelijkbaar met hydrocultuur met watercultuur, maakt een aeroponisch systeem de bodem van de netpotten direct nat, maar in plaats van borrelend water worden de wortels en het groeimedium bevochtigd door het gebruik van een vernevelingssysteem in de container onder de planten.


VOORDELEN VAN HYDROPONISCHE VOORTPLANTING

Als je ooit een buitentuin hebt gehad, zul je onmiddellijk enkele van de volgende voordelen herkennen van het kweken van planten in een hydrocultuursysteem.

• Geen schoffelen of onkruidplukken nodig.

• Het is niet nodig om pesticiden te gebruiken om kruipende insecten die uw planten opeten te elimineren.

• Planten groeien sneller omdat hun wortels niet door compacte grond hoeven te duwen.

• Plantenwortels absorberen voedingsstoffen sneller uit water dan uit grond.

• Toegang tot vers geplukte groenten en fruit op elk moment van het jaar.

• Hydroponic planten zijn niet onderhevig aan bodemziekten.

• Het systeem kan binnen of buiten worden opgesteld.

• Hoogproductieve productie in een kleine ruimte.

• Hoewel er commerciële kits beschikbaar zijn, is het heel goed mogelijk om hydrocultuur thuis te maken.

KLAAR COMMERCIËLE EENHEDEN

Je kunt een breed scala aan commerciële hydrocultuursystemen op de markt vinden, maar ze zijn meestal een beetje prijzig. Een hip uitziende zelfstandige eenheid met ruimte om zes tot 12 planten te laten groeien, compleet met groeilampen, een timer en Wi-Fi-mogelijkheid om je via je smartphone te laten weten wanneer het tijd is om voedingsstoffen toe te voegen, loopt van $ 125 tot $ 350. Deze units zijn aantrekkelijk op het aanrecht in de keuken en produceren het hele jaar door verse kruiden zonder dat er raamverlichting nodig is.

Als je van grootschalig tuinieren houdt, kun je commerciële hydrocultuursystemen vinden die zijn ontworpen voor tientallen of honderden planten. Deze eenheden bevatten alles wat u nodig heeft; verlichting, pompen, buizen en containers. Ze beginnen rond $ 1.000 en gaan vanaf daar omhoog. Als u uw producten wilt laten groeien en verkopen op boerenmarkten of aan lokale kruideniers, kan een grote commerciële eenheid een goede investering zijn.

Liever uw eigen apparaat bouwen?

Een van de geweldige dingen van hydrocultuur tuinieren is de mogelijkheid om je eigen goedkope systeem te maken. Tientallen gratis plannen voor doe-het-zelf hydrocultuur zijn beschikbaar op internet, en je kunt zelfs je eigen systeem ontwerpen zodra je de basis beheerst. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van uw project, kunt u $ 2 tot $ 200 of meer uitgeven aan materialen en benodigdheden. Enkele van de meer populaire manieren om hydrocultuur thuis te gebruiken zijn:

Herstructurering van een lege plastic fles als individuele plantenbak. Snijd het bovenste kwart van een 2-liter fles frisdrank, vul het onderste gedeelte met water en plaats het bovenste gedeelte ondersteboven in het onderste gedeelte om te gebruiken als een kweekpot. Deze goedkope eenheid heeft een stuk natuurvezelkabel, zoals jute, dat door de dop in het onderliggende water wordt gestoken om als een lont te fungeren om water omhoog te trekken en het groeimedium vochtig te houden.

Gebruikmakend van polyvinylchloride (PVC) buis, soms in uitgebreide configuraties. Horizontale PVC-buizen voeren voedingsstofrijk water naar de bodem van individuele netpotten, die in gaten worden geboord in de bovenkant van de buizen. Water wordt door de pijpen gepompt door een dompelpomp in een grote bak met water waaraan voedingsstoffen zijn toegevoegd.

Hergebruik van een grote container zodat het bassin water vasthoudt. Reservoirsystemen kunnen gebruik maken van een plastic emmer van 5 gallon of een andere grote plastic container met gaten in het deksel om netpotten en planten te plaatsen terwijl water de bodem vult.


TIPS VOOR DIY HYDROPONICS

Ongeacht hoe groot of klein u uw hydrocultuursysteem ontwerpt, de volgende tips helpen u gezonde planten te laten groeien.

• Zorg voor voldoende water om de wortels van de planten te bevochtigen, maar niet zozeer dat ze constant nat worden.

• Houd het water in beweging, hetzij door het gebruik van een pomp, sproeiers of een druppelirrigatiesysteem.

• Gebruik gefilterd water in uw hydrocultuursysteem. Kraanwater bevat chemicaliën en ziekteverwekkers, die uw planten negatief kunnen beïnvloeden. Water uit een omgekeerde osmose (RO) -systeem is een goede keuze, maar als dat geen optie is, filtert u kraanwater door een draagbaar waterfilter.

• Gebruik aanvullende verlichting als natuurlijk zonlicht niet beschikbaar is. Je kunt commerciële kweeklampen of fluorescentielampen kopen om het extra licht te leveren dat je planten nodig hebben om te groeien.

• Gebruik een bubbelsysteem, zoals dat in vissentanks, om het water met zuurstof te infunderen, wat nodig is voor een gezonde plantengroei.

• Houd een consistente watertemperatuur tussen 65 graden Fahrenheit en 75 graden Fahrenheit. Kouder water kan de plantengroei vertragen en warmer water loopt het risico schimmel en algen te ontwikkelen.

• Gebruik een pH-tester om ervoor te zorgen dat het water in het reservoir niet te zuur of te alkalisch is. De meeste planten hebben een pH tussen 5,7 en 6,3 nodig voor een gezonde krachtige groei. Als er een onbalans optreedt, voeg dan een zuur- of alkalisch corrigerend product toe om het water weer in balans te brengen.

• Breng voedingsstoffen en meststoffen aan op het waterreservoir zoals aanbevolen door de fabrikant van de meststoffen die u gebruikt.


Bekijk de video: Hydroponics: Growing Media 101 (Mei 2021).