How To's & Quick Tips

How To: Een stenen open haard schoonmaken


Stof en vuil kunnen onopgemerkt blijven op de lichtere patina van stenen open haarden in vergelijking met baksteen, maar uw open haard moet toch regelmatig worden schoongemaakt. Microscopische putten op het oppervlak van natuursteen zoals graniet, kalksteen of leisteen verzamelen hun behoorlijke hoeveelheid stof, vuil, roet en creosoot - een donkerbruine condensatie van de bijproducten van vuur (bijv. Rook of damp) die kan leiden tot schoorsteenbranden. Het voortdurend verwijderen van deze opeenhopingen - een relatief eenvoudige en goedkope taak - is de beste manier om de schoonheid, efficiëntie en veiligheid van uw haard te behouden. Dus lees verder om te leren hoe je een stenen open haard schoonmaakt (en indien nodig ook diepreinigt) met benodigdheden die je al thuis hebt.

Begin altijd met de voorbereiding van de haard.

Gebruik deze procedure om woonruimtes rondom uw open haard te beschermen en reinig de vuurhaard (de kamer waar het vuur brandt) en de haard rondom voorafgaand aan een routinematige reiniging of dieptereiniging.

MATERIALEN EN GEREEDSCHAP Beschikbaar op Amazon
- Drop doeken
- Plastic zeil
- Kleine schop (15 tot 30 inch lang)
- Metalen container
- Handschoenen
- Stof masker
- Gewoon water
- Stofzuiger met opzetborstel

STAP 1
Laat uw haard minimaal 12 uur afkoelen na het blussen van de laatste brand. Leg vervolgens druppelkleden op de vloer rond de open haard en een zeil over meubels in de buurt om ze te beschermen tegen schoonmaakmiddelen en stof in de lucht.

STAP 2
Gebruik na het aantrekken van handschoenen en een stofmasker een kleine schop om de resterende as uit de vuurhaard te scheppen. Plaats de as in een metalen container met een goed passend deksel. Vul de container met gewoon koud water, sluit het deksel en bewaar deze buiten het huis uit de buurt van andere brandbare materialen totdat u klaar bent om ze weg te gooien.

STAP 3
Gebruik een stofzuiger met een borstel om stof van de haardomranding over te hevelen, van boven naar beneden. Dit vermindert ophopingen op het stenen oppervlak en versnelt uw reiniging.


Volg daarna de voorbereiding van de haard met uw routinematige reiniging.

Tijdens seizoenen van regelmatig gebruik, volg deze stappen voor het wekelijks reinigen van een stenen open haard om lichte tot matige ophopingen van roet, vuil en gruis te verwijderen die zich op de open haard verzamelen bij elke gezellige nacht bij het vuur.

MATERIALEN EN GEREEDSCHAP Beschikbaar op Amazon
- Kleine emmer
- Afwasmiddel
- Gewoon water
- Houten roerstok
- Handschoenen
- Stof masker
- Stijve borstel
- Schone vodden (2)

STAP 1
Verdun in een kleine emmer een kwart kopje afwasmiddel in een liter heet maar niet kokend water. (De emulgatoren in zeep zijn alles wat je nodig hebt om een ‚Äč‚Äčopen haard te reinigen die niet zwaar is bedekt met roet). Roer met een houten roerstokje totdat de zeep is opgelost.

STAP 2
Na het aantrekken van handschoenen en een stofmasker, een schone schrobborstel in de zeepoplossing dompelen en vervolgens de open haardrand van boven naar beneden schrobben om opgesloten vuil en gruis in de steen en de grout los te maken.

STAP 3
Leeg de emmer met zeepwater en vervang deze door vers koud water. Verzadig een schone doek in het water en voer vervolgens een tot twee keer over de open haard rondom met de natte doek om zeepzeep en losgemaakt vuil weg te vegen.

STAP 4
Dep de haard rondom droog met een droge doek en laat de haard volledig aan de lucht drogen voordat je je volgende vuur aansteekt.


Een keer per seizoen, of indien nodig, dieper schoonmaken.

Zware of moeilijk te verwijderen afzettingen van vuil, roet en vlekken op de omgeving van de open haard die worden gevormd door een gebrek aan routinematige reiniging of aanhoudend gebruik na routinematige reiniging, rechtvaardigen krachtigere reinigingsmiddelen. Diepe reiniging moet zeker worden gedaan vóór de eerste brand van elk seizoen dat u van plan bent om de haard te gebruiken (bijv. Winter of herfst) om ophoping van creosoot in de vuurkist te voorkomen van eerdere branden. Als u uw haard zelden of nooit gebruikt, kunt u wachten tot er een laag van acht centimeter dikke laag in de vlamkast aanwezig is voordat u de haard grondig schoonmaakt. Volg deze procedure om de haardomranding en de vuurhaard van uw stenen open haard grondig schoon te maken.

MATERIALEN EN GEREEDSCHAP Beschikbaar op Amazon
- Handschoenen
- Veiligheidsbril
- gasmasker
- Trinatriumfosfaat (TSP) poeder
- Gewoon water
- Emmer in gallon-grootte
- Houten roerstaafjes (2)
- Stijve borstels (5)
- Schone vodden (4)
- Handstofzuiger of traditionele stofzuiger met slangbevestiging
- Zachte sponzen (2)

STAP 1
Na het aantrekken van beschermende kleding (inclusief een oud shirt met lange mouwen en een broek om je huid tegen TSP te beschermen), combineer een half kopje TSP en drie liter heet (niet broeiend) water in een emmer van gallonformaat en roer met een stok . TSP werkt zowel als ontvetter en als heavy-duty reiniger, waardoor het effectiever is dan alleen zeep bij het verwijderen van hardnekkige rookvlekken en creosoot.

STAP 2
Om het haardrooster en / of andirons (rails die worden gebruikt om houtblokken te ondersteunen) schoon te maken, verwijdert u het rooster / andirons uit de vuurkist, doopt u vervolgens een schrobborstel in de TSP-oplossing en schrobt u het rooster / andirons voorzichtig naar beneden. Vanwege het hoge volume roetaanslag dat tijdens het schrobben van het rooster / andirons wordt afgevoerd, moet u deze stap en stap 3 indien mogelijk buitenshuis uitvoeren.

STAP 3
Ga over het rooster / andirons met een met water bevochtigde doek om de TSP-oplossing te verwijderen, veeg ze droog met een droge doek, keer dan terug naar binnen en leg ze opzij op een van de drop-doeken die je eerder hebt gelegd om de vloer te beschermen.

STAP 4
Boen de zijwanden, de achterwand en de vloer van de vuurhaard (van boven naar beneden op muren en van achter naar voren op de vloer van de vuurhaard) met een droge boender om vuil en roet los te maken.

STAP 5
Gebruik een handstofzuiger of een vacuümslang om het vuil op te zuigen dat zich tijdens het schrobben op de vloer van de verbrandingskamer heeft afgezet.

STAP 6
Verzadig een schone boender in de TSP-wasbeurt en schuur de vuurhaard van boven naar beneden, inclusief de zijwanden, de achterwand en de vloer, om opeenhoping van creosoot te voorkomen.

STAP 7
Veeg de gereinigde delen van de vuurhaard schoon met een met water bevochtigde doek om de TSP-oplossing te verwijderen, droog deze gebieden vervolgens met droge doeken en plaats het rooster / andirons terug in de vuurhaard.

STAP 8
Dompel een schone zachte spons in de resterende TSP-oplossing en breng het vervolgens aan op de hele omhulling van de open haard, zorg ervoor dat zowel de steen als de voeg nat worden. Laat de oplossing vijf minuten rusten.

STAP 9
Gebruik een schrobborstel om de haardrand van boven naar beneden te schrobben om vuil en roet los te maken.

STAP 10
Voer een tot twee keer over de rand met een schone, met water bevochtigde doek om de TSP-oplossing te verwijderen.

STAP 11
Als er hardnekkige vlekken op de haard blijven, creëer dan een meer geconcentreerde TSP-pasta door een ounce van TSP te combineren met een kopje water in een kleine kom, mengen met een houten roerstokje.

STAP 12
Gebruik een schone spons om de pasta in een dunne laag op de aanstootgevende vlek aan te brengen, laat deze vijf minuten rusten en schrob dan met een boender.

STAP 13
Veeg het bevlekte gebied schoon met een met water bevochtigde doek totdat de pasta is verwijderd. Dep de haard rondom droog met de nieuwe doek en laat de haard volledig aan de lucht drogen voordat je je volgende vuur aansteekt.


Bekijk de video: Kachelruit reinigen met water en as By Ed J (December 2020).