How To's & Quick Tips

Hoe kan ik: Een kapotte gloeilamp verwijderen


Van gloeilampen is bekend dat ze af en toe in hun armaturen uiteenvallen - en als ze dat doen, is het zowel moeilijk als gevaarlijk om de schroefdraadbasis van de lamp uit de fitting te halen. Bits gebroken glas en het risico op elektrische schokken moeten iemand twee keer nadenken voordat hij probeert te verwijderen wat er van de lamp overblijft. Gelukkig zijn er een aantal strategieën voor het verwijderen van een kapotte gloeilamp zonder je handen te gebruiken, en je hebt waarschijnlijk ten minste een van deze drie gereedschappen bij de hand: een tang met een punttang, een rauwe aardappel of een commercieel uitverkochte gebroken boltrekker.

Eerst en vooral: eerst de stroom uitschakelen om te voorkomen dat u geschokt raakt. Haal de stekker van een lamp uit het stopcontact. Voor bedrade verlichting, zet de lichtschakelaar uit en ontkoppel de elektriciteit naar de kamer bij de stroomonderbreker of de zekeringenkast. Het is verstandig om de vloer te bedekken met een zeil om schurk te vangen (zo niet, zorg er dan voor dat u het gebied daarna grondig stofzuigt, voor het geval dat). En zorg ervoor dat u een veiligheidsbril en beschermende handschoenen draagt ​​voordat u begint.

Hoewel het verleidelijk is om glazen gloeilampen te recyclen nadat je hun basis hebt hersteld, wordt dit niet aanbevolen. Ze zijn geen waardevolle kandidaten voor recycling omdat ze kleine draadfilamenten en metalen stukken bevatten die te moeilijk zijn om van het glas te scheiden. En in tegenstelling tot andere soorten gloeilampen, zoals spaarlampen, bevatten gloeilampen geen gevaarlijke toxines zoals kwik dat moet worden afgevoerd en zorgvuldig gerecycled. Dus gooi ze gewoon in de prullenbak (zorg er gewoon voor dat ze goed ingepakt zijn zodat het glas de zak niet kan doorboren, wat kan leiden tot verwonding door iemand die het afval hanteert).

MATERIALEN EN GEREEDSCHAP Beschikbaar op Amazon
- Naaldtang
- Rauwe aardappel
- Gebroken gloeilampafzuiging
- Tarp
- Veiligheidsbril
- Veiligheidshandschoenen

Lampverwijderingstechniek # 1: naaldtang

Deze methode is eenvoudig, maar ga langzaam en voorzichtig te werk dat u de lamp niet beschadigt. Pak een punttang uit uw gereedschapskist en pak voorzichtig de metalen rand van de voet van de lamp; buig het iets naar binnen als u dat nodig hebt om een ​​betere grip te krijgen. Probeer de tang voorzichtig los te schroeven terwijl uw tang stevig op de gebroken gloeilamp is vergrendeld. Als het niet meteen uitkomt, herhaalt u het proces van het naar binnen buigen van het metaal van de basis op nog een paar plekken totdat het begint te knellen of de basis helemaal uit elkaar valt. Verwijder vervolgens de resterende overblijfselen en gooi ze en de lamp in de prullenbak.

Bulb Removal Technique # 2: Raw Potato

Weet je nog dat schoolexperiment toen je leraar een gloeilamp met een aardappel voedde? Het blijkt dat aardappelen nog meer kunnen doen voor gloeilampen dan alleen elektriciteit leveren. Ze kunnen worden gebruikt om het gebroken uiteinde van een gloeilamp veilig uit de fitting te halen.

Er zijn twee manieren om deze methode te proberen. Snijd eerst een middelgrote rauwe aardappel op halve, korte manieren. Droog overtollig vocht af met een papieren handdoek en duw het gesneden uiteinde van de aardappel stevig op de basis, zo diep als mogelijk - de glazen gloeidraadsteun op de bolbasis en eventuele gebroken glasstukken die uit de basis steken, moeten door de aardappel en bind de twee samen. Draai de aardappel linksom totdat de lampvoet begint los te schroeven. Verwijder de voet van de gebroken gloeilamp, gooi de aardappel en de bol weg en dep vervolgens eventueel nat gedeelte van de armatuur droog.

Als die poging mislukt, heb je misschien een strakkere pasvorm nodig. Snijd dus het uiteinde van de andere helft van de aardappel in een cilinder zodat deze goed in de kom past (niet overhangend van de schroefdraden, zoals de vorige methode toestaat). Druk hem stevig in de voet van de lamp totdat hij stevig vastzit en draai de aardappel tegen de klok in totdat hij de voet erbij draait.

Bulb Removal Technique # 3: Commercial Broken Bulb Extractor

Je hebt misschien al een commerciële gloeilampafzuiging bij de hand of besluit nu het moment om er een te kopen. Beschikbaar voor ongeveer $ 10 bij thuisverbeteringscentra en goed afgeronde online retailers (zie deze goed beoordeelde tool van Bayco op Amazon), deze tools zijn meestal gemaakt om zowel standaardformaat of kleinere gloeilampen te extraheren. Ze hebben rubberen punten die je eenvoudig in de voet van de lamp kunt bewegen, vergelijkbaar met de andere methoden, en linksom draaien. Als u uw keuze aan opties in de winkel of online hebt, overweeg dan om er een te kiezen met een basis waarmee deze op een langere pool met schroefdraad kan worden geschroefd - op die manier heeft u de flexibiliteit om het opnieuw te gebruiken als u moeilijk te verwijderen moet- in de toekomst bovenlichten bereiken.


Bekijk de video: Praxis. Dolgedraaide schroeven verwijderen - Hoe doe je dat? (Mei 2021).