Tools & werkplaats

3 soorten hamers die elke doe-het-zelver moet weten (en wanneer deze te gebruiken)


Ga naar de winkel voor thuisverbetering en je zult een dozijn of meer verschillende hamerontwerpen vinden die zijn vervaardigd door de gebruikelijke verdachten in de gereedschapsindustrie - zo veel dat winkelen voor deze gereedschapskist basic ontmoedigend kan zijn. Kijken meer en u zult zien dat het gangpad neerkomt op drie specifieke soorten hamers in een breder scala aan maten:

  1. de klauwhamer,
  2. de bal hamer, en
  3. de knuppelhamer.

Elk huishouden heeft ten minste één hamer bij de hand voor dagelijkse reparaties en installaties, of dat nu een afbeelding op de muur is of een vloerplaat of een vormstuk opnieuw nagelt. Voor de meeste doe-het-zelvers en huiseigenaren die het klusje rond het huis doen, is dat een klauwhamer die tussen de 16 en 20 gram weegt. Verderop zullen we verder onderzoeken waarom een ​​klauwhamer de meest voorkomende hamer is om op te slaan, evenals wat elk type hamer is ontworpen om het beste te doen.

Winkel tip: Alle soorten hamers komen in een reeks maten, variërend van acht tot 42 gram. Het bedoelde gewicht is dat van de kop van de hamer in plaats van het gereedschap in het algemeen. Lichtere gewichten zijn prima voor eenvoudige huishoudelijke taken, maar een zwaarder gewicht zou nodig zijn voor inlijsten en andere grotere projecten. Hamers die aanzienlijk meer wegen dan de gemiddelde 20-ounce tool - we praten 32 ounces of meer - zijn gemaakt voor professionele bouwvakkers.


Voor de meesten van ons is dit het ontwerp dat we bereiken wanneer we een ham-mer nodig hebben. De stalen kop van de klauwhamer heeft een dubbele functie: het gezicht drijft spijkers en de tweetandige klauw trekt spijkers uit hout. Het handvat is gemaakt van glasvezel, hout (meestal een taai, veerkrachtig hickoryhout) of staal. Kies een optie van glasvezel of staal, en deze heeft ook een rubberen, plastic of vinyl handvat voor comfort en schokabsorptie.

Klauwhamers kunnen in vele maten worden gekocht. Kleine tack hamers kunnen slechts een paar gram wegen. Grote framing hamers (ontworpen voor het drijven van grote nagels) hebben koppen met een gewicht tot 28 gram en handgrepen met een lengte van 18 inch. Een middelgrote hamer met een kop van 16 ounce en een 16'-lange steel zal een breed scala aan taken uitvoeren, hoewel inlijsten meestal de extra kracht van een zwaardere 20 ounce hamer vereist. (Ik raad je aan om de echt grote mensen over te laten aan degenen die gebouwen omlijsten voor de kost; in de handen van de occasionele gebruiker zijn ze log en een verantwoordelijkheid voor de meeste klussen in huis.)

De exacte vorm van de klauw varieert van de ene hamer tot de andere:

  • Kleinere hamers hebben meestal klauwen met scherpere bochten.
  • Grotere hamers hebben vaak een afgeplatte klauw en worden soms aangeduid als verwoesting of hamers scheuren omdat de klauw kan worden gebruikt om houten elementen los te wrikken bij sloopwerkzaamheden.

Let bij het selecteren van een hamer ook op het gezicht.

  • Een gezicht met een patroon (ook wel een genoemd molen gezicht) zal helpen voorkomen dat er een stootslag ontstaat, omdat de kartelingen de kop van de nagel grijpen. Dit is met name handig bij werkzaamheden waarbij krachtig wordt gehamerd, zoals inlijsten en nagelen.
  • Een gladde, enigszins bolle (belled) gezicht heeft de voorkeur voor afwerking. In klauwhamers zijn platte vlakken meestal een indicatie van tweederangs goederen.

Door aan een spijker te trekken, worden enorme hamerkrachten op een hamer uitgeoefend. Als u de voorkeur geeft aan een hamer met houten handvatten (en velen van ons doen dat), gebruik deze spaarzaam voor het trekken van nagels. Houd een paar spijkertrekkers of een sloopstaaf bij de hand in uw gereedschapstas voor het trekken van alle nagels die groter zijn dan acht centen (nagels van tweeëneenhalve centimeter lang).


Soms de hamer van een ingenieur genoemd, wordt de kogelhamer gebruikt voor veel metaalbewerkingstaken. In plaats van een klauw te hebben, heeft de balpenhamer een plat slagoppervlak aan de ene kant en een afgeronde aan de andere. De stalen kogelkop is gehard en is minder waarschijnlijk dan die van een klauwhamer, waardoor deze beter geschikt is voor het aandrijven van stoten en koude beitels, klinknagels en vormmetaal. In tegenstelling tot klauwhamers, die met verschillende handgrepen worden geleverd, zijn deze meestal gemaakt van hickory.

Gemeenschappelijke kopgewichten voor hamers met balpennen zijn vier, acht, 12 en maximaal 32 ons. Bij het besturen van een koude beitel of pons is een kogelhamer met voldoende gewicht nodig om het gereedschap aan te drijven. Aan de andere kant, hoewel dit in het begin misschien tegenstrijdig lijkt, is het belangrijk om bij het vormen van metaal een hamer te gebruiken die niet teveel weegt. Een te grote hamer zal het materiaal beschadigen of vervormen (vooral messing), terwijl een kleinere de neiging heeft om het efficiënter te vormen.

De kogelhamer is niet essentieel voor de gereedschapskist van de houtbewerker. Maar als het gaat om het beitsen van koude beitels, is de klauwhamer niet het juiste hulpmiddel, dus het is een goed idee om een ​​hamer met een kogelpen of een klauwhamer (zie hieronder) te hebben. De bal kan ook worden gebruikt voor het drijven van zware nagels en andere taken waarbij het gewicht en de hardheid een pluspunt is.


De meeste clubhamers hebben twee identieke gezichten en een korte steel (meestal 10 centimeter lang). Beide gezichten kunnen worden gebruikt, hoewel de primaire reden voor het tweede gezicht is dat de ham-mer onhandig zou zijn om te gebruiken als de kop niet gelijkmatig in evenwicht was. Houten handgrepen zijn meestal gemaakt van hickory, hoewel clubhamers met glasvezel beschikbaar zijn.

De knuppelhamer is licht genoeg om met één hand comfortabel te beheren. Een knuppelhamer met een kop van twee en een half pond is een nuttige maat, hoewel modellen van drie en vijf pond ook gebruikelijk zijn.

Net als zijn grotere broeders, de voorhamers, wordt de knuppelhamer gebruikt om staken of koude beitels aan te drijven en metselwerk te slopen. Ze worden soms handboorhamers genoemd, omdat ze vaak worden gebruikt om metselwerk te boren.

ikn laat met behulp van deze tool het gewicht van de kop van de knuppel zoveel mogelijk werk doen. Voor lichte slagen zal het gewicht alleen voldoende kracht verschaffen; laat alleen de kop op het gehamerde voorwerp vallen. Voor meer kracht zwaait u het gereedschap zoals andere hamers, opnieuw met een stevige maar niet stijve grip. Dit is vooral belangrijk bij het gebruik van de slaghamer voor sloop, omdat de schok van het slaan van een metselwerkmuur bijvoorbeeld tot je arm zal doorgaan als je de hamer te strak vasthoudt, waardoor je risico loopt op pols, elleboog of zelfs schouder pijn.

Draag altijd een veiligheidsbril wanneer u de clubhamer in gebruik neemt: Steen, metselwerk of andere stukjes puin kunnen gemakkelijk in de lucht vliegen en een ernstig gevaar voor uw ogen vormen.