Tools & werkplaats

Een vergeten bos ligt aan de onderkant van een meer in Maine


In het afgelegen Millinocket, ME, liggen op de bodem van Quakish Lake maar liefst 1 miljoen koorden hout. Sinds 2009 trekt Maine Heritage Timber die stammen uit het water en freest ze vervolgens in vloeren, tafelbladen, meubels - een gevarieerd assortiment houtproducten, allemaal met een opmerkelijk achtergrondverhaal.

In de vroege jaren 1900 was houtkap een grote zaak in het oosten van Maine. Omdat interstates en spoorwegen het land nog niet hadden doorkruist, waren rivieren het belangrijkste middel om gekapte bomen te vervoeren. Destijds diende Quakish Lake, onderdeel van het Penobscot River-systeem, als een bewaarplaats voor boomstammen op weg naar de Great Northern Paper Company. En terwijl veel van het oude hout met succes zijn bestemming bereikte, zonk een deel ervan en bleef honderd jaar lang stil en onaangeroerd.

Je zou denken dat, na zo lang in de diepten, die gezonken houtsoorten gedegradeerd en nutteloos zouden zijn. Maar als er iets was, profiteerden al die tijd onder water van die stammen. Het diepe, koude water van het meer - en de afwezigheid van zonlicht, zuurstof en ongedierte - werkten om het hout te behouden, waardoor het sterk en in vrijwel ongerepte staat bleef. En als gevolg van de langdurige blootstelling van het hout aan water, ontwikkelden veel stammen echt unieke, zelden geziene, niet-dupliceerbare tinten en patina.

Maine Heritage Timber maakt gebruik van zware machines om te graven en stuurt het hout vervolgens aan wal op een schip, waar het in de oven wordt gedroogd. Alleen dan weet het bedrijf wat er van de trek kan worden gemaakt. Maar alles wat uit het meer wordt getrokken, wordt op de een of andere manier gebruikt. Het beste en meest geschikte hout wordt plaathout voor de consumentenproducten van het bedrijf, inclusief vloeren en lambrisering. Ondertussen wordt het onbruikbare hout gemalen tot pulp (verkocht aan fabrieken) of biomassa (verkocht aan de energie-industrie). Het schaafsel wordt verkocht voor strooisel voor dieren, en zelfs de rotsen die worden blootgelegd, worden schoongewassen en verkocht aan lokale landschapskleding.

Hoewel Maine Heritage Timber hier nog minstens 20 jaar verwacht te blijven werken, weet niemand precies hoeveel hout op de bodem van Quakish Lake ligt. Te midden van de onzekerheid is één ding overduidelijk: de klanten van het bedrijf krijgen hout met niet alleen zeldzame schoonheid, maar ook een fascinerende geschiedenis.

Voor meer informatie, bezoek Maine Heritage Timber.