Keuken

5 eenvoudige ideeën voor betere keukenventilatie


We zien de keuken meestal als een comfortabele, gezellige zone en 'het hart van het huis', maar volgens een recente studie van het Department of Energy-gefinancierde, stak koken met een gasfornuis slechts één keer per week regelmatig niveaus van vervuilende stoffen uit buitenshuis illegaal zou zijn. En gas is niet de enige zorg: elektrische kookplaten en zelfs broodroosters creëren stikstofdioxide, een giftig bijproduct van verbranding. Geen wonder dat experts zeggen dat het verbeteren van de luchtstroom in de keuken een 'prioriteit voor de volksgezondheid' moet zijn. Gelukkig kunnen het juiste gebruik van de afzuigkap en andere eenvoudige maatregelen de toxiciteitsniveaus met meer dan de helft doen dalen. Dus adem gemakkelijk en gebruik deze technieken om betere keukenventilatie - en meer in het algemeen gezondere lucht - in uw huis te brengen.

1. Gebruik de juiste afzuigkappen

Om geurtjes te verminderen en de luchtcirculatie te verbeteren, plus deeltjes van verbrand voedsel en vettig koken vast te zetten, zet u de bereikventilator aan het begin van het koken-niet halverwege of daarna. Verbetering van de keukenventilatie vereist ook dat huiseigenaren zorgvuldig zijn met het onderhoud waardoor een afzuigkap efficiënt blijft werken, inclusief het regelmatig vervangen van het filter. Hoe vaak hangt af van hoeveel en hoe zwaar u kookt, maar een minimum van eenmaal per jaar wordt aanbevolen. En als u overmatige vetophopingen, lekke banden, kromtrekken of corrosie op het filter opmerkt, maak het dan onmiddellijk schoon of vervang het. Metalen gaas- en schotfilters kunnen worden verwijderd en gereinigd met afwasmiddel en een staalborstel; andere filters zijn wegwerpbaar.


2. Controle vet met een splatter scherm

Het minimaliseren van vet in de keuken kan in de lucht zwevende, ademende deeltjes verminderen en kookgeuren op afstand houden - en het begint allemaal met een spetterend scherm met een koolstofvoering om geuren te absorberen. Deze goedkope probleemoplosser is overal verkrijgbaar in winkels voor keuken- en kookbenodigdheden en neemt geen waardevolle ruimte in beslag in kleinere keukens. Hoewel velen vaatwasmachinebestendig zijn, is slechts een spons en warm zeepwater nodig om dit verstandige hulpmiddel voor luchtkwaliteit met de hand te wassen.


3. Bedien ventilatoren effectief

Ventilatoren zijn musts voor keukenventilatie als uw ruimte een afzuigkap mist. Er is een breed scala aan raamventilatoren beschikbaar - sommige met drie ventilatoren in een enkele eenheid en de optie van omkeerbare luchtstroom ook - maar een basisboxventilator kan het lukken. Plaats een stevige ventilator met vierkante randen in een keukenraam, sluit het venster om goed tegen de bovenkant van de ventilator te zitten en blokkeer eventuele extra openingen met een gebundelde handdoek of andere "stop-gap" -oplossing. Zorg ervoor dat de mesrichting zo wordt geplaatst dat de ventilator frisse lucht de kamer in blaast terwijl stagnerende, stinkende lucht naar buiten wordt gezogen. Als u geen keukenraam hebt, opent u de ramen in de nabijgelegen kamers en brengt u een ventilator in de keuken, plaats deze in uw deuropening, naar buiten gericht, om lucht uit de keuken te zuigen. Overweeg een oscillerende ventilator met een ionisatorfunctie om de luchtzuivering te bevorderen: de oscillatie verplaatst de lucht beter en het ionisatiefilter vangt allergenen op.


4. Investeer in een luchtzuiveringsinstallatie

Afzuigkappen zijn niet gereguleerd en sommige filteren slechts 15 procent van de deeltjes. Luchtreinigers, echter zijn door de overheid beoordeelde en ziekenhuiskwaliteit HEPA-gefilterde modellen reinigen meer dan 99,7 procent van de deeltjes groter dan 0,3 micron. Als u met gas kookt, of last heeft van astma of andere cardiovasculaire aandoeningen, zoek dan een "MCS" HEPA-filter om "meerdere chemische gevoeligheden" te verwijderen en plaats deze in uw kookruimte om de ventilatie in de keuken te verbeteren. Om er zeker van te zijn dat de eenheid die u koopt het luchtvolume in uw ruimte aankan, moet u de vierkante meters van de kamer bepalen (lengte vermenigvuldigen met breedte) en vervolgens de specificaties van de fabrikant controleren.


5. Open Windows

Natuurlijk zorgt het openen van ramen voor frisse lucht in een huis, maar dat is het wel hoe je doet het die de meeste invloed heeft op de luchtstroom en, tijdens het bereiden van maaltijden, de ventilatie in de keuken verbetert. Houd idealiter binnendeuren open en open vervolgens een combinatie van ramen en / of buitendeuren om een ‚Äč‚Äčtocht te creëren. Op deze manier zorgt u ervoor dat de lucht niet alleen uw huis binnenkomt, maar er doorheen beweegt om stilstaande, vervuilde lucht naar buiten te duwen.

Uiteindelijk is verse of gefilterde lucht de beste manier om de slechte luchtstroom in elke keuken te bestrijden, dus vermijd de verleiding om eenvoudigweg "luchtverfrissers" te spuiten om geuren te maskeren - deze producten verhogen feitelijk het niveau van verontreinigende stoffen zonder de onderliggende oorzaak aan te pakken.